SWM werkt voor en met senioren. U leest hieronder wat er zoal wordt georganiseerd of wat interessant is voor u!

Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig ondersteunt zo’n 200 Middelburgse vrijwilligersorganisaties, waaronder een aantal organisaties die zich richten op ouderen. Hierbij kan worden gedacht aan de Zonnebloem, diverse verpleeghuizen (WVO Zorg, SVRZ, Zorgstroom), Stichting Vier het Leven, Blijf Veilig Mobiel Zeeland en het Nationaal Ouderenfonds.

Daarnaast melden zich regelmatig 60+ ers en gepensioneerden voor een persoonlijk adviesgesprek wanneer zij op zoek zijn naar vrijwilligerswerk of zich willen aanmelden voor een oriëntatiebijeenkomst.

Buurtbemiddeling
De bemiddelaars en het coördinatieteam van Buurtbemiddeling komen regelmatig in contact met ouderen.
Hieronder enkele voorbeelden:
Dementie kan zorgen voor “vreemd gedrag” dat wordt opgemerkt door anderen (buren)die daar last van kunnen hebben.
Geluidsoverlast door gehoorverlies dus moeten de tv en-of radio hard wordt gezet
Eenzame ouderen die zich voornamelijk richten op hun leefomgeving en overlast ervaren van bijvoorbeeld luidruchtige buurkinderen.
Waar in de centrale hal van een verzorgingsflat kan de scootmobiel worden geparkeerd zonder dat andere bewoners daar last van hebben?
Overhangend wasgoed aan een rekje op het balkon belemmert het uitzicht van de benedenburen.

Sport- en spel
De combinatiefunctionarissen die in de brede scholen het sport- en spel aanbod verzorgen, zijn ook actief in de wijken. Zij stimuleren en organiseren beweegactiviteiten voor verschillende doelgroepen, waaronder ouderen. Tevens organiseren zij activiteiten voor kinderen en ouderen samen en werken samen met zorginstellingen zoals SVRZ en Zorgstroom. Een aantal van deze activiteiten vindt plaats in 't Gasthuis en in de woningen voor dementerenden van SVRZ in Zuid.

Activiteitenoverzicht Samen Actief
- Projecten 'Elke pas telt' en 'Elke stap telt' en het Beweegpad Griffioen = begeleiding bij het wandelen voor senioren en mensen die slecht ter been zijn.
- Resto van Harte = eettafel in 2 wijken waar veel ouderen komen, die in de eetpauzes een beweegoefeningen en spelletjes aanbod krijgen.
- Nationale Pannenkoekendag = kinderen en ouders bakken pannenkoeken voor ouderen in de Grand café's en brede scholen.
- 50+ activiteiten op de schaatsbaan in december.
- evenementen in de wijk zoals; Bburendag, NLDoet, wijkfeesten.

Ondersteunen in moeilijke situaties
De welzijnsmedewerkers van SWM maken deel uit van de 2 gebiedsteams in Middelburg. Zij ondersteunen daar situaties met gezinnen of echtparen of alleenstaanden, die problemen hebben op allerlei gebied.
Regelmatig zijn er situaties met senioren, waarin sprake is van weinig eigen sociaal netwerk, weinig deelname aan activiteiten en gezondheidsproblemen.
De medewerkers van SWM proberen verbindingen te maken met de oudere en de wijk en collectieve voorzieningen. Zij verwijzen ouderen door naar activiteiten, zetten informele ondersteuning  in en stimuleren hen te doen wat zij nog kunnen doen.
In Zuid en in de Stromenwijk zijn er koffieochtenden opgezet, die vrijwel zelfstandig draaien en grotendeels bezocht worden door senioren.

Vrijwillige Burger Adviseurs
Veel mensen die informatie of ondersteuning nodig hebben, kunnen dat zelf, of binnen hun eigen familie of vriendenkring vinden. Maar dat geldt niet in alles en ook niet voor iedereen. Voor deze mensen zijn er burgeradviseurs.
Burgeradviseurs zijn geschoolde vrijwilligers en functioneren als onafhankelijk adviseur. Zij zijn deskundig op velerlei terreinen en verstrekken informatie over allerlei zaken die belangrijk zijn bij het ouder worden zoals op het gebied van wonen, zorg, vervoer en welzijn. Hier tijd voor nemen en aandacht aan besteden helpt mensen vroegtijdig overwegingen te maken die van belang kunnen zijn in de toekomst. Denk daarbij aan vragen zoals: hoe kan ik zo lang mogelijk thuis zelfstandig blijven wonen, wat is er allemaal te doen in mijn buurt, ik heb weinig contacten en voel me eenzaam of ik wil bemiddeling met instanties. De burgeradviseur komt thuis langs, gemiddeld zo'n één tot drie keer. Ze helpen u op weg en brengen u in contact met de juiste organisaties. Kunt u verder, dan verdwijnen ze weer uit beeld.
Burgeradviseurs kunnen inwoners van de gemeente Middelburg ook helpen bij het voeren van een keukentafelgesprek met Porthos. ‘Veel mensen zien op tegen zo’n gesprek. Een burgeradviseur kan het gesprek met mensen voorbereiden en oefenen. Porthos adviseert om een keukentafelgesprek niet alleen te voeren, maar een familielid of vriend te laten aanschuiven. Mocht je niemand hebben, dan kan het keukentafelgesprek ook samen met een burgeradviseur gehouden worden.’

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Telefoon: 0118 - 727013
E-mail: info@welzijnmiddelburg.nl