Dan maak je toch tijd

Blog door Arend Roos

Op zoek naar een leuke klus als vrijwilliger? Ook daarvoor is tegenwoordig een banenbeurs. Eind september bezocht ik vanuit mijn rol als ambassadeur vrijwilligerswerk Middelburg de vrijwilligersmarkt die georganiseerd werd door de HZ, Vrijwilligerspunt Vlissingen en vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig.

Het was een mooie middag, waarop ruim zestig organisaties zich presenteerden. Staatsbosbeheer, de Kledingbank en Cinema  Middelburg bijvoorbeeld: geheel uiteenlopende werkzaamheden, maar alle drie zijn ze een voor een afhankelijk van de inzet van vrijwilligers.

Terwijl ik over de markt liep vroeg ik aan standhouders wat zij nu nodig hebben. Vaak hoor je dan: ‘meer vrijwilligers’. Het vrijwilligersbestand vergrijst, het is niet gemakkelijk om jongeren te binden. Dan is het leuk om met de stands in de Hogeschool te staan. Naast mensen die gericht vrijwilligerswerk komen zoeken, lopen er ook veel studenten over de markt. Er komen mooie matches tot stand. Maar toch zijn er niet genoeg vrijwilligers. ‘Mensen hebben er geen tijd voor’, verzucht iemand.

Wat is het geheim van een goede match? Ik vroeg het aan de coördinator van een zorginstelling. Zij heeft dagelijks mensen nodig die een handje helpen met uiteenlopende werkzaamheden. Vanuit de organisatie komen de vragen bij haar en zij zoekt daar een iemand bij. Ze vertelde me dat ze altijd wel iemand vindt.

‘Maar mensen hebben toch geen tijd?’
‘Dat hangt ervan af,’ zegt ze, ‘Ik spreek mensen aan op hun talenten. En dan willen ze wel tijd maken’.

Als coördinator heeft ze een groot bestand van mensen die wel iets willen doen. Zij heeft veel tijd geïnvesteerd in het leren kennen van deze mensen. Dat is de sleutel: weten wat mensen kunnen en willen. Het is niet voldoende om te weten of iemand tijd heeft. Iemand die aangesproken wordt op zijn passie en talent maakt tijd.

Als het niet alleen gaat om de vrijwilliger die tijd heeft, maar om iemand die tijd maakt: hoe doe je dat dan? Een andere vrijwilligerscoördinator uit de zorg wil daar wel wat over vertellen. Je moet ook buiten het vrijwilligersbestand durven zoeken. Ze vertelde me dat ze een cliënt heeft die graag schaakt. ‘Met die vraag ga ik gewoon naar de schaakvereniging. Als ik daar mijn vraag stel, is er zeker wel iemand die wil komen schaken.’

Leuk hoe deze coördinatoren hun rol invullen. Hun werk draait om mensenkennis. Een van hen vertelde dat ze een achtergrond heeft in Social Work. Voor haar is dat belangrijker dan organisatietalent. Mensen stimuleren en in beweging krijgen. Nieuwsgierig maken en op hun passie aanspreken. Niet alleen de mensen kennen die tijd hebben, maar ook weten waar mensen tijd voor maken.

De vrijwilligersmarkt is geslaagd. Maar het werven gaat door. Ik wens ons allemaal dat we veel tijd maken!