Ben jij vrijwilliger op Walcheren en wil je je ontwikkelen?

Voel je welkom!
Ben je vrijwilliger op Walcheren? We nodigen je van harte uit om hieronder het aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten voor vrijwilligers te bekijken. Je vergroot je kennis en vaardigheden en ontmoet vrijwilligers van andere organisaties.

Deze opleidingsactiviteiten worden je aangeboden door verschillende vrijwilligersorganisaties en ondernemers, in de meeste gevallen zonder kosten. Het is ook mogelijk om online trainingen te volgen, over diverse onderwerpen. Dit aanbod vind je onderaan deze pagina.

Aanmelden en meer informatie
Bij iedere activiteit staan de contactgegevens om je aan te melden en voor meer informatie. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding van de aanbieder van de training. Het kan een aantal dagen duren voor je deze bevestiging ontvangt. Voor algemene vragen ben je van harte welkom om contact op te nemen met Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Voorwaarden
De aangeboden activiteiten (trainingen, workshops en bijeenkomsten) zijn voor vrijwilligers actief bij organisaties op Walcheren en voor vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden van organisaties die met vrijwilligers werken. 
Opgave voor een activiteit is niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, dan rekenen we op je komst. Mocht je onverwacht verhinderd zijn, meld je dan s.v.p. tijdig met opgaaf van reden af bij de aanbieder van de training.

Jouw leervragen
Deel je leervragen met ons! Over welke onderwerpen en thema's zou jij graag een workshop of training willen volgen? Laat het ons s.v.p. weten via een mailtje aan Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Overzicht trainingen en workshops

Datum Activiteit
3 / 4

Training Ziekenverzorging aan bed

10 / 4

Informatiebijeenkomst erfrecht en levenstestament
11 / 4

Workshop In gesprek over psychische kwetsbaarheid

12 / 4

Workshop Op zoek naar kwaliteiten en uitdagingen

19 / 4

Training Communicatie

19 / 4

Instap training Goed omgaan met dementie

23 / 5

Thema bijeenkomst Veiligheid en hygiëne

27 / 6

Creatieve intervisie voor vrijwilligerscoördinatoren 
E-learning Bekijk ook het aanbod van online trainingen over diverse onderwerpen zoals onder meer grenzen stellen, empowerment, netwerk versterken, omgaan met emoties en vrijwilligers begeleiden.
Je vindt dit online trainingsaanbod onderaan deze pagina.
Computer Bekijk ook onderin de mogelijkheden bij vragen over computergebruik.
 

We streven ernaar het aanbod regelmatig aan te vullen!

 

April 2018

Training Ziekenverzorging aan bed

Datum: Dinsdag 3 april 2018 van 13.30 uur – 15.30 uur
Locatie: Leliënlaan 1 in Vlissingen
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Onderwerpen die tijdens deze training aan de orde komen zijn: omhoog schuiven en draaien in bed, aan- en uitkleden in bed, eten in bed, wassen in bed, gebitsverzorging, bed verschonen terwijl de verzorgde in bed ligt, preventie en behandeling van doorligproblemen, informatie over hulpmiddelen en materialen.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Manteling

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530

 

Informatiebijeenkomst erfrecht en levenstestament

Datum: Dinsdag 10 april 2018 van 13.30 uur – 15.30 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg. De bijeenkomst vindt plaats in zaal Zilver-stormmeeuw.
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Als vrijwilliger of mantelzorger wil je goed geïnformeerd zijn over en goed voorbereid zijn op onverwachte situaties. Wie regelt de zaken van  je naaste als diegene niet in staat is om zijn of haar eigen wil te bepalen? Door het opstellen van een levenstestament behoudt je naaste de eigen regie en worden de zaken volgens zijn of haar wensen geregeld. Mevrouw Mr. Anida de Fretes-van Liere, notaris bij De Zeeuwse Alliantie, informeert je over alles wat te maken heeft met het erfrecht en het levenstestament.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze informatiebijeenkomst wordt aangeboden door Zorgstroom i.s.m. De Zeeuwse Alliantie.

Aanmelden & meer informatie: www.zorgstroom.nl/mantelzorg of telefonisch: 0118-684000

 

Workshop In gesprek over psychische kwetsbaarheid

Datum: Woensdag 11 april 2018 van 9.30 tot 11.30 uur
Locatie: Sjakie's Galerie, Vlasmarkt 51 in Middelburg
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Aan de hand van de methode "Een Steekje Los?” gaan we op een speelse manier in gesprek over psychische gezondheid, herstel en kwaliteit van leven. Taboerijke onderwerpen worden op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt. Het doel van deze workshop is bewustwording, meer openheid, (h)erkenning en begrip over dit thema. Waardevol voor jou als vrijwilliger of mantelzorger en gewoon, als mens.  
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Stichting HerstelTalent.

Aanmelden en meer informatie:  Graag uiterlijk 9 april aanmelden via judithkoudijzer@hersteltalent.nl / 06-22889296

 

Workshop Op zoek naar kwaliteiten en uitdagingen

Datum: Donderdag 12 april 2018 van 13.30 16.30 uur
Locatie: Kantoor Humanitas, Lange Noordstraat 46, 4331 CE Middelburg
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: In je vrijwilligers werk, in contact met de doelgroep en de mensen daaromheen zijn gespreksvaardigheden van belang. Net zo belangrijk is hoe je die vaardigheden toepast. Ieder doet dit vanuit de eigen kwaliteiten en ieder heeft daarin ook zijn of haar valkuilen en uitdagingen. Waarover krijg jij wel eens een compliment? Wat waardeer je in de ander? Van welk gedrag heb je wel eens last? Welk verwijt krijg je zelf wel eens te horen? Met deze en nog meer vragen gaan we aan de slag.
We werken met het kernkwadranten model ontwikkeld door Daniel Ofman.
Een heldere en toegankelijke methode. Je krijgt inzicht in je eigen kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen en waarom je je soms ergert aan bepaald gedrag van mensen. Inzicht in je eigen kwaliteiten helpt om ook die van de ander te zien.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Humanitas.

Aanmelden & meer informatie: tot 7 april per mail via scholingsgroephumzld@gmail.com
Graag vermelden: betreft een aanmelding via kennisplatform, je naam, telefoonnummer en de organisatie waar je vrijwilliger bent.

 

Training Communicatie

Datum: Donderdag 19 april 2018 van 13.00 uur - 16.30 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg. De training vindt plaats in zaal Zilver-stormmeeuw. 
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Communicatie is een begrip waar veel onder valt, van luisteren, tot vragen stellen, tot voor jezelf opkomen, feedback geven... In deze training gaan we oefenen met communicatie en kijken we naar de ervaringen die je hier als vrijwilliger mee hebt. Door over je eigen ervaringen te kunnen nadenken en uit te wisselen, kun je echt tot nieuwe inzichten komen over hoe je met een zorgvrager of collega's in de zorg kun praten. Je hoeft niets te kennen of te kunnen, want de ervaring met communicatie hebben we allemaal.
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684000

 

Instap training Goed omgaan met dementie

Datum: Donderdag 19 april 2018 van 14.00 tot 17.00 uur
Locatie: Zeeuws Museum, Abdijplein in Middelburg
Voor: Vrijwilligers (en andere belangstellenden) met nog weinig ervaring met dementie. Dit is een instaptraining om kennis te maken met het onderwerp. De activiteit is niet bestemd voor mensen met al veel ervaring met dementie of mensen die zelf dementie hebben.
Inhoud: Wil je meer weten over dementie? Je krijgt in deze training informatie om goed om te gaan met mensen met dementie. Je leert in simpele stappen beter contact te maken als je een (on)bekende met dementie tegenkomt. Bijvoorbeeld op straat, in het park, in een winkel, tijdens je vrijwilligerswerk of op je werk. Je neemt deel aan de demonstratie-rondleiding Onvergetelijk Zeeuws Museum in Zeeuws Museum.
Dementie wordt volksziekte nummer 1. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt de ziekte, dus we krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Dat is soms zwaar, maar met een klein beetje moeite kunnen we veel voor elkaar betekenen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten. Alleen samen kunnen we Nederland dementievriendelijk maken.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door het Zeeuws Museum in samenwerking met het programma Samen dementievriendelijk.

Aanmelden & meer informatie: info@zeeuwsmuseum.nl (graag vermelden “publiekstraining goed omgaan met dementie 19 april")

 

Mei 2018

 

Thema bijeenkomst Veiligheid en hygiëne

Datum: Woensdag 23 mei 2018 van 19.30 uur – 21.30 uur
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg 
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Tijdens deze informatieve avond krijg je informatie over onder meer verspreiding van bacteriën en virussen. Je leert hoe je de kans op besmetting kunt verkleinen door het nemen van de juiste hygiënemaatregelen op persoonlijk gebied, in het huishouden en bij bereiding van voedsel.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze bijeenkomst wordt aangeboden door Manteling en verzorgd door William Weezenbeek van de GGD.

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530

 

Juni 2018

 

Creatieve intervisie voor vrijwilligerscoördinatoren

Datum: Woensdag 27 juni 2018 van 9.30 tot 11.30 uur
Locatie: Atelier van Gerdi Zwaan, Schuitvlotstraat 24B in Middelburg. Kom je met de fiets? Parkeer je fiets dan s.v.p. bij de Oostkerk. Als je met de auto komt: gratis parkeren op Ramsburg.
Voor: Vrijwilligerscoördinatoren 
Inhoud: Bij intervisie help je collega´s in hetzelfde vakgebied door met elkaar mee te denken over vraagstukken in het werk. Dat gaan we deze ochtend ook doen: je ontmoet collega vrijwilligerscoördinatoren en je helpt elkaar door mee te denken over lastige situaties die je in je rol als coördinator tegenkomt. Dit intervisiegesprek combineren we met een creatieve activiteit: je gaat lekker aan de slag met een blok klei, je maakt kennis met dit mooie materiaal. Inspireer jezelf en elkaar!
Kosten: Geen. Er kunnen maximaal 10 vrijwilligerscoördinatoren meedoen.
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden en verzorgd door kunstenares Gerdi Zwaan (Sculptural Ceramics) en trainster Ria de Feijter (Humanitas Scholingsgroep).

Aanmelden en meer informatie: j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727029

 

Vragen over computergebruik & digitale media

Tijdens openingsuren van ZB (Kousteense dijk 7 in Middelburg) kun je terecht bij het Mediacentrum op de eerste verdieping voor vragen over de iPad of tablet, laptop, pc of smartphone. Heb je vragen over e-mail of krijg je steeds een foutmelding die je niet begrijpt? Wil je ontdekken wat het verschil is tussen lezen op een tablet, pc, e-reader of een smartphone? Heb je vragen over Facebook, Skype of je Wifi verbinding? Wil je een treinkaartje digitaal bestellen en printen? Met een beetje hulp kun je beter met de computer leren werken, e-books downloaden en nog veel meer. Deze dienst is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

Internet voor beginners

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet.
Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de cursus Klik & Tik. Deze
cursus helpt je gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden.
Je kunt de cursus thuis, maar ook onder begeleiding van medewerkers in de ZB (Kousteensedijk 7 in Middelburg) volgen. Daarnaast is het altijd mogelijk om tijdens openingstijden van ZB te oefenen in het Mediacentrum op de eerste verdieping. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in het instructielokaal op de eerste verdieping (behalve juli en augustus). De cursus Klik & Tik is gratis.
Heb je vragen? Neem dan contact op via e-mail media-educatie@dezb.nl of telefoonnummer 0118-654268.
 

 

E-learning

Graag attenderen we je op de mogelijkheid om online een training te volgen.

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers vinden en binden 
Leer met deze gratis online cursus van Vrijwilligerswerk Academie hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus.
Klik hier om naar de cursus te gaan.

Verantwoord alcohol schenken (IVA)
Dankzij de inzet van barvrijwilligers kunnen mensen na het sporten gezellig met elkaar genieten van een drankje en een hapje. Hartstikke goed en belangrijk werk! Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Daarnaast willen we alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. NOC*NSF heeft in samenwerking met sportbonden verschillende informatieve teksten, filmpjes en een test ontwikkeld om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te leren gaan. 
Klik hier om naar de instructie te gaan.

Diverse online cursussen via de Bibliotheek
Als lid van een Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. De cursussen volg je in je eigen tijd en tempo in een online cursusomgeving. De thema's zijn heel divers: balans tussen werk & thuis, blind en snel typen, presenteren, creatieve cursussen, taalcursussen. Neem eens een kijkje op de website van de online bibliotheek.

 

Training of workshop aanbieden in Kennisplatform?

Wil je als maatschappelijk betrokken ondernemer, maatschappelijke organisatie of vrijwilligersorganisatie (een aantal plaatsen voor) een training of workshop aanbieden in het Kennisplatform voor vrijwilligers? Neem dan s.v.p. contact op met vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig. 

Kennisplatform voor vrijwilligers

Dit aanbod van trainingen en workshops voor vrijwilligers is in 2015 in samenwerking opgezet door Manteling, Humanitas Thuisadministratie, Stichting Welzijn Middelburg, Zonnebloem Middelburg en Zorgstroom. De partners willen met het Kennisplatform een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling, waardering en versterking van vrijwilligers. Elke partner stelt een aantal trainingen, workshops of themabijeenkomsten voor eigen vrijwilligers, open voor vrijwilligers van andere organisaties. Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig van SWM betrekt daarnaast ook maatschappelijke betrokken ondernemers en vrijwilligersorganisaties die incidenteel een workshop of training(splaatsen) aan vrijwilligers aanbieden.

In 2017 hebben HZ University of Applied Sciences en ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zich aangesloten als samenwerkingspartner van het Kennisplatform voor vrijwilligers.