Ben jij vrijwilliger op Walcheren en wil je je ontwikkelen?

Voel je welkom!
Ben je vrijwilliger op Walcheren? We nodigen je van harte uit om hieronder het aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten voor vrijwilligers te bekijken. Je vergroot je kennis en vaardigheden en ontmoet vrijwilligers van andere organisaties.

Deze opleidingsactiviteiten worden je aangeboden door verschillende vrijwilligersorganisaties en ondernemers, in de meeste gevallen zonder kosten. Het is ook mogelijk om online trainingen te volgen, over diverse onderwerpen. Dit aanbod vind je onderaan deze pagina.

Aanmelden en meer informatie
Bij iedere activiteit staan de contactgegevens om je aan te melden en voor meer informatie. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding van de aanbieder van de training. Het kan een aantal dagen duren voor je deze bevestiging ontvangt. Voor algemene vragen ben je van harte welkom om contact op te nemen met Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Voorwaarden
De aangeboden activiteiten (trainingen, workshops en bijeenkomsten) zijn voor vrijwilligers actief bij organisaties op Walcheren en voor vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden van organisaties die met vrijwilligers werken. 
Opgave voor een activiteit is niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, dan rekenen we op je komst. Mocht je onverwacht verhinderd zijn, meld je dan s.v.p. tijdig met opgaaf van reden af bij de aanbieder van de training.

Jouw leervragen
Deel je leervragen met ons! Over welke onderwerpen en thema's zou jij graag een workshop of training willen volgen? Laat het ons s.v.p. weten via een mailtje aan Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Overzicht trainingen en workshops

Datum Activiteit
8 / 2

Training Belevingsgerichte omgang

5 / 3 

Workshop Activiteiten organiseren

6 / 3

Tilvaardigheidstraining

7 / 3

Workshop In gesprek 
17 / 3 

Instap training Goed omgaan met dementie

26 / 3

IDEE bijeenkomst AVG, de nieuwe privacywetgeving
3 / 4

Training Ziekenverzorging aan bed

11 / 4

Workshop In gesprek over psychische kwetsbaarheid

12 / 4

Workshop Op zoek naar kwaliteiten en uitdagingen

19 / 4

Training Communicatie

E-learning Bekijk ook het aanbod van online trainingen over diverse onderwerpen zoals onder meer grenzen stellen, empowerment, netwerk versterken, omgaan met emoties en vrijwilligers begeleiden.
Je vindt dit online trainingsaanbod onderaan deze pagina.
Computer Bekijk ook onderin de mogelijkheden bij vragen over computergebruik.
 

We streven ernaar het aanbod regelmatig aan te vullen!

 

Februari 2018

Training Belevingsgerichte omgang

Datum: Donderdag 8 februari 2018 van 9.00 - 11.30 uur
Locatie: Breestraat 15 in Middelburg, zaal Zilverstormmeeuw
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Bij de ouder wordende mens zijn allerlei veranderingen merkbaar in gedrag, de manier van informatie verwerken, onthouden van informatie, wijze van reageren en in het gevoelsleven. Dit is heel herkenbaar bij mensen die een vorm van dementie hebben of chronische aandoeningen, zoals Parkinson, MS of hersenbloedingen/infarcten hebben gehad. In deze bijeenkomst informeren we je over deze veranderingen en hoe je belevingsgericht kunt aansluiten bij en kunt omgaan met mensen die dit ondervinden.
Onze ervaring ligt (voornamelijk) bij oudere mensen die langdurige zorg en begeleiding ontvangen in een verzorgings-/verpleeghuis setting. Maar deze tips en informatie zijn ook bruikbaar in een andere omgeving waarin je als vrijwilliger actief bent.
Kosten: geen
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684000

 

Maart 2018

Workshop Activiteiten organiseren

Datum: Maandag 5 maart 2018 van 19.00 - 21.00 uur 
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg, zaal Athos.
Voor: Vrijwilligers die activiteiten willen (leren) organiseren
Inhoud: Organiseren doen we dagelijks, in de alledaagse gang van zaken thuis en voor de organisatie waar jij (vrijwillig) werkt. Organiseer je samen met je collega vrijwilligers regelmatig een activiteit of evenement, of willen jullie dit gaan doen?
Een kinderfeest, buurtfeest of groot evenement, in de organisatie zijn de te nemen stappen gelijk. In deze workshop ga je actief aan de slag met wat er komt kijken bij een goede voorbereiding, uitvoering, afronding en evaluatie van een activiteit of evenement. Onderwerpen die aan bod komen zijn: planning, draaiboek, begroting en evaluatie.
Trainers Marjan en Martin houden graag rekening met jullie vragen en ervaringen. Wil je zeker zijn van een reactie, stuur je vraag of opmerking uiterlijk 25 februari naar: m.vanvooren@welzijnmiddelburg.nl
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Stichting Welzijn Middelburg.

Aanmelden & meer informatie: m.vanvooren@welzijnmiddelburg.nl / 06-12590466

 

Tilvaardigheidstraining

Datum: Dinsdag 6 maart 2018 van 13.30 uur – 15.30 uur
Locatie: Leliënlaan 1 in Vlissingen
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Bij de training komt onder meer aan bod hoe je iemand die slecht ter been is het beste kunt ondersteunen bij het opstaan vanuit een stoel of bed.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Manteling

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530

 

Workshop In gesprek

Datum: Woensdagavond 7 maart 2018 van 19.00 tot 22.00 uur
Locatie: Goes, nabij station (adres volgt na aanmelding)
Voor: Vrijwilligers 
Inhoud: Luisteren, vragen stellen, zelf helder zijn in je contact en communicatie met de ander. Het lijkt zo vanzelfsprekend en tegelijkertijd is het soms knap lastig. Opfrissen van de basisvaardigheden communicatie aan de hand van praktijksituaties, dat staat in deze workshop centraal.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Humanitas.

Aanmelden & meer informatie: scholingsgroephumzld@gmail.com

 

Instap training Goed omgaan met dementie

Datum: zaterdag 17 maart 2018 van 14.00 tot 17.00 uur 
Locatie: Zeeuws Museum, Abdijplein in Middelburg
Voor: Vrijwilligers (en andere belangstellenden) met nog weinig ervaring met dementie. Dit is een instaptraining om kennis te maken met het onderwerp. De activiteit is niet bestemd voor mensen met al veel ervaring met dementie of mensen die zelf dementie hebben.
Inhoud: Wil je meer weten over dementie? Je krijgt in deze training informatie om goed om te gaan met mensen met dementie. Je leert in simpele stappen beter contact te maken als je een (on)bekende met dementie tegenkomt. Bijvoorbeeld op straat, in het park, in een winkel, tijdens je vrijwilligerswerk of op je werk. Je neemt deel aan de demonstratie-rondleiding Onvergetelijk Zeeuws Museum in Zeeuws Museum.
Dementie wordt volksziekte nummer 1. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt de ziekte, dus we krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Dat is soms zwaar, maar met een klein beetje moeite kunnen we veel voor elkaar betekenen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten. Alleen samen kunnen we Nederland dementievriendelijk maken.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door het Zeeuws Museum in samenwerking met het programma Samen dementievriendelijk. 

Aanmelden & meer informatie: info@zeeuwsmuseum.nl (graag vermelden “publiekstraining goed omgaan met dementie 17 maart")

 

IDEE bijeenkomst AVG, de nieuwe privacywetgeving

Datum: Maandag 26 maart van 17.00 tot 20.00 uur (met soep & brood) 
Locatie: Poppodium de Spot, Beddewijkstraat 15 in Middelburg
Voor: Vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden van stichtingen, verenigingen en initiatieven
Inhoud: Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing en geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie  De AVG brengt nieuwe verplichtingen voor organisaties met zich mee. Het is heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn en de juiste voorbereidingen te treffen om zo boetes te voorkomen. Want mag je nou wel of niet een kopie van een ID bewijs vragen aan de vrijwilligers? Welke gegevens heb je precies nodig en wat is het doel? Hoe beveilig je persoonsgegevens? Informeren jullie de "klanten", vrijwilligers en/of leden over wat jullie met hun persoonsgegevens doen? Is er een privacybeleid? Hoe kun je het beste omgaan met het maken en opslaan van foto's? 
Gastspreker Mr Lars Hooning geeft op een overzichtelijke manier informatie en  beantwoordt vragen. De informatie in deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk, of je er nu al wel of nog niet ervaring mee hebt. Tijdens de pauze en na afloop van het programma is er gelegenheid elkaar informeel te spreken.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door SWM & gemeente Middelburg.

Aanmelden & meer informatie: vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727027
We bieden plaats aan 2 personen (vrijwilligerscoördinator / bestuurslid) per organisatie.

 

April 2018

Training Ziekenverzorging aan bed

Datum: Dinsdag 3 april 2018 van 13.30 uur – 15.30 uur
Locatie: Leliënlaan 1 in Vlissingen
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Onderwerpen die tijdens deze training aan de orde komen zijn: omhoog schuiven en draaien in bed, aan- en uitkleden in bed, eten in bed, wassen in bed, gebitsverzorging, bed verschonen terwijl de verzorgde in bed ligt, preventie en behandeling van doorligproblemen, informatie over hulpmiddelen en materialen.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Manteling

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530

 

Workshop In gesprek over psychische kwetsbaarheid

Datum: Woensdag 11 april 2018 van 9.30 tot 11.30 uur
Locatie: Sjakie's Galerie, Vlasmarkt 51 in Middelburg
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Aan de hand van de methode "Een Steekje Los?” gaan we op een speelse manier in gesprek over psychische gezondheid, herstel en kwaliteit van leven. Taboerijke onderwerpen worden op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt. Het doel van deze workshop is bewustwording, meer openheid, (h)erkenning en begrip over dit thema. Waardevol voor jou als vrijwilliger of mantelzorger en gewoon, als mens.  
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Stichting HerstelTalent.

Aanmelden en meer informatie:  Graag uiterlijk 9 april aanmelden via judithkoudijzer@hersteltalent.nl / 06-22889296

 

Workshop Op zoek naar kwaliteiten en uitdagingen

Datum: Donderdagmiddag 12 april 2018 (volgt)
Locatie: Middelburg (adres volgt)
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Waarover krijg jij wel eens een compliment? Wat waardeer je in de ander? Van welk gedrag van een ander heb je wel eens last? Vragen om meer zicht te krijgen in je persoonlijke kwaliteiten en de daarbij horende uitdaging. We werken met het kernkwadranten model van Daniel Ofman. Een heldere en toegankelike methode. Je verdiept je in zelfkennis en het levert je praktische inzichten op in je communicatie.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Humanitas.

Aanmelden & meer informatie: scholingsgroephumzld@gmail.com

 

Training Communicatie

Datum: Donderdag 19 april 2018 van 13.00 uur - 16.30 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg. De training vindt plaats in zaal Zilver-stormmeeuw. 
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Communicatie is een begrip waar veel onder valt, van luisteren, tot vragen stellen, tot voor jezelf opkomen, feedback geven... In deze training gaan we oefenen met communicatie en kijken we naar de ervaringen die je hier als vrijwilliger mee hebt. Door over je eigen ervaringen te kunnen nadenken en uit te wisselen, kun je echt tot nieuwe inzichten komen over hoe je met een zorgvrager of collega's in de zorg kun praten. Je hoeft niets te kennen of te kunnen, want de ervaring met communicatie hebben we allemaal.
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684000

 

 

Vragen over computergebruik & digitale media

Tijdens openingsuren van ZB (Kousteense dijk 7 in Middelburg) kun je terecht bij het Mediacentrum op de eerste verdieping voor vragen over de iPad of tablet, laptop, pc of smartphone. Heb je vragen over e-mail of krijg je steeds een foutmelding die je niet begrijpt? Wil je ontdekken wat het verschil is tussen lezen op een tablet, pc, e-reader of een smartphone? Heb je vragen over Facebook, Skype of je Wifi verbinding? Wil je een treinkaartje digitaal bestellen en printen? Met een beetje hulp kun je beter met de computer leren werken, e-books downloaden en nog veel meer. Deze dienst is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

Internet voor beginners

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet.
Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de cursus Klik & Tik. Deze
cursus helpt je gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden.
Je kunt de cursus thuis, maar ook onder begeleiding van medewerkers in de ZB (Kousteensedijk 7 in Middelburg) volgen. Daarnaast is het altijd mogelijk om tijdens openingstijden van ZB te oefenen in het Mediacentrum op de eerste verdieping. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in het instructielokaal op de eerste verdieping (behalve juli en augustus). De cursus Klik & Tik is gratis.
Heb je vragen? Neem dan contact op via e-mail media-educatie@dezb.nl of telefoonnummer 0118-654268.
 

 

E-learning

Graag attenderen we je op de mogelijkheid om online een training te volgen.

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers vinden en binden 
Leer met deze gratis online cursus van Vrijwilligerswerk Academie hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus.
Klik hier om naar de cursus te gaan.

Verantwoord alcohol schenken (IVA)
Dankzij de inzet van barvrijwilligers kunnen mensen na het sporten gezellig met elkaar genieten van een drankje en een hapje. Hartstikke goed en belangrijk werk! Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Daarnaast willen we alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. NOC*NSF heeft in samenwerking met sportbonden verschillende informatieve teksten, filmpjes en een test ontwikkeld om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te leren gaan. 
Klik hier om naar de instructie te gaan.

Diverse online cursussen via de Bibliotheek
Als lid van een Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. De cursussen volg je in je eigen tijd en tempo in een online cursusomgeving. De thema's zijn heel divers: balans tussen werk & thuis, blind en snel typen, presenteren, creatieve cursussen, taalcursussen. Neem eens een kijkje op de website van de online bibliotheek.

 

Training of workshop aanbieden in Kennisplatform?

Wil je als maatschappelijk betrokken ondernemer, maatschappelijke organisatie of vrijwilligersorganisatie (een aantal plaatsen voor) een training of workshop aanbieden in het Kennisplatform voor vrijwilligers? Neem dan s.v.p. contact op met vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig. 

Kennisplatform voor vrijwilligers

Dit aanbod van trainingen en workshops voor vrijwilligers is in 2015 in samenwerking opgezet door Manteling, Humanitas Thuisadministratie, Stichting Welzijn Middelburg, Zonnebloem Middelburg en Zorgstroom. De partners willen met het Kennisplatform een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling, waardering en versterking van vrijwilligers. Elke partner stelt een aantal trainingen, workshops of themabijeenkomsten voor eigen vrijwilligers, open voor vrijwilligers van andere organisaties. Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig van SWM betrekt daarnaast ook maatschappelijke betrokken ondernemers en vrijwilligersorganisaties die incidenteel een workshop of training(splaatsen) aan vrijwilligers aanbieden.

In 2017 hebben HZ University of Applied Sciences en ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zich aangesloten als samenwerkingspartner van het Kennisplatform voor vrijwilligers.