Ben jij vrijwilliger op Walcheren en wil je je ontwikkelen?

Voel je welkom!
Ben je vrijwilliger of vrijwilligerscoördinator op Walcheren? We nodigen je van harte uit om hieronder het aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten voor vrijwilligers te bekijken. Je vergroot je kennis en vaardigheden en ontmoet vrijwilligers van andere organisaties.

Deze opleidingsactiviteiten worden je aangeboden door verschillende vrijwilligersorganisaties en ondernemers, in de meeste gevallen zonder kosten. Het is ook mogelijk om online trainingen te volgen, over diverse onderwerpen. Dit aanbod vind je onderaan deze pagina.

Aanmelden en meer informatie
Bij iedere activiteit staan de contactgegevens om je aan te melden en voor meer informatie. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding van de aanbieder van de training. Het kan een aantal dagen duren voor je deze bevestiging ontvangt. Voor algemene vragen ben je van harte welkom om contact op te nemen met Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Voorwaarden
De aangeboden activiteiten (trainingen, workshops en bijeenkomsten) zijn voor vrijwilligers actief bij organisaties op Walcheren en voor vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden van organisaties die met vrijwilligers werken. 
Opgave voor een activiteit is niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, dan rekenen we op je komst. Mocht je onverwacht verhinderd zijn, meld je dan s.v.p. tijdig met opgaaf van reden af bij de aanbieder van de training.

Jouw leervragen
Deel je leervragen met ons! Over welke onderwerpen en thema's zou jij graag een workshop of training willen volgen? Laat het ons s.v.p. weten via een mailtje aan Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Overzicht trainingen en workshops

 

14 / 08   Bijeenkomst mentorschap
04 / 09   Tilvaardigheidstraining
11 / 09   Informatiebijeenkomst Erfrecht en levenstestament
25 / 09   Training Communicatie
02 / 10   Interactieve lezing Zie mij - over de aanpak van eenzaamheid
22 / 10   Training assertiviteit en grenzen bewaken
23 / 10   Workshop Motiverende gespreksvoering
02 / 11   Workshop Omgaan met emoties
06 - 11   Training ziekenverzorging aan bed
13 / 11   IDEE bijeenkomst 
16 / 11   Workshop Vacatureteksten schrijven
26 / 11   Workshop Kennismaking met online enquête, quiz en poll tools
23 / 11   Instap training Goed omgaan met dementie 

We streven ernaar het aanbod regelmatig aan te vullen!

E-learning
Bekijk ook het aanbod van online trainingen over diverse onderwerpen zoals onder meer grenzen stellen, empowerment, netwerk versterken, omgaan met emoties en vrijwilligers begeleiden. Je vindt dit online trainingsaanbod onderaan deze pagina.

Computer
Bekijk ook onderin de mogelijkheden bij vragen over computergebruik.

Augustus 2018

Bijeenkomst Mentorschap en beschermingsbewindvoering

Datum: Dinsdag 14 augustus 2018 van 13.30 - 15.00 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg, vanaf daar is het nog 10 minuten lopen. De training vindt plaats in zaal Zilver-Stormmeeuw.
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Als iemand niet meer in staat is om eigen beslissingen te nemen door ziekte of een geestelijke aandoening zoals bijvoorbeeld dementie of een psychiatrisch ziektebeeld, kan de familie hier zorg voor dragen. Maar als er geen familie is die hier zorg voor draagt, wie neemt dan de beslissingen die genomen moeten worden op het gebied van verzorging, verpleging en begeleiding? Dat is het werk van de mentor. Tijdens deze bijeenkomst krijg je aan de hand van casussen informatie over mentorschap, beschermbewind en wat een mentor kan betekenen. 
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom en verzorgd door Ineke Jongepier (consulent bij Mentorschap Zeeland) en Eric Koopman (Zeeuwse Stichting voor Beheer en Bewindvoering).

Aanmelden & meer informatie: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684285. Graag vermelden dat het een aanmelding via het Kennisplatform betreft.

 

September 2018

Tilvaardigheidstraining

Datum: Dinsdag 4 september 2018 van 13.30 uur – 15.30 uur
Locatie: Leliënlaan 1 in Vlissingen
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Bij de training komt onder meer aan bod hoe je iemand die slecht ter been is het beste kunt ondersteunen bij het opstaan vanuit een stoel of bed.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Manteling en verzorgd door een ergo coach van Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530. Graag vermelden dat het een aanmelding via het Kennisplatform betreft.

 

Informatiebijeenkomst Erfrecht en levenstestament

Datum: Dinsdag 11 september van 13.30 tot 15.30 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg, vanaf daar is het nog 10 minuten lopen. De training vindt plaats in zaal Zilver-Stormmeeuw.
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Als vrijwilliger of mantelzorger wil je goed geïnformeerd zijn over en goed voorbereid zijn op onverwachte situaties. Wie regelt de zaken van  je naaste als diegene niet in staat is om zijn of haar eigen wil te bepalen? Door het opstellen van een levenstestament behoudt je naaste de eigen regie en worden de zaken volgens zijn of haar wensen geregeld. Mevrouw Mr. Anida de Fretes-van Liere, notaris bij De Zeeuwse Alliantie, informeert je over alles wat te maken heeft met het erfrecht en het levenstestament.
Kosten: geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom in samenwerking met De Zeeuwse Alliantie.

Aanmelden & meer informatie:  vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684285. Graag vermelden dat het een aanmelding via het Kennisplatform betreft.

 

Training Communicatie

Datum: Dinsdag 25 september 2018 van 8.30 uur - 12.30 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg, vanaf daar is het nog 10 minuten lopen. De training vindt plaats in zaal Zilver-Stormmeeuw.
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Communicatie is een begrip waar veel onder valt, van luisteren, tot vragen stellen, tot voor jezelf opkomen, feedback geven... In deze training gaan we oefenen met communicatie en kijken we naar de ervaringen die je hier als vrijwilliger mee hebt. Door over je eigen ervaringen te kunnen nadenken en uit te wisselen, kun je echt tot nieuwe inzichten komen over hoe je met een zorgvrager of collega's in de zorg kun praten. Je hoeft niets te kennen of te kunnen, want de ervaring met communicatie hebben we allemaal.
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684285. Graag vermelden dat het een aanmelding via het Kennisplatform betreft.

 

Oktober 2018

 

Interactieve lezing Zie mij - over de aanpak van eenzaamheid

Datum: Dinsdag 2 oktober 2018 van 13.30 - 16.00 uur
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: In de week tegen de eenzaamheid geeft Jeanine Sinke een interactieve lezing over de aanpak van eenzaamheid. Jeanine: "Binnen je vrijwilligerswerk kom je misschien regelmatig in aanraking met mensen die zich eenzaam voelen. Ik zeg misschien, want hoe weet je of iemand wel of niet eenzaam is? Wie zijn die mensen, wat zijn de gevolgen van je eenzaam voelen en wat kun jij als vrijwilliger betekenen voor iemand die eenzaamheid ervaart. Deze vragen worden beantwoord in de interactieve lezing ‘Zie Mij’. We gaan met stellingen aan de slag en bekijken met elkaar wat jij of jouw organisatie kan doen bij de aanpak van eenzaamheid".
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Het Aandachtshuis

Aanmelden & meer informatie: uiterlijk 25 september via jeanine@aandachtshuis.nl / 06-42666507. Graag vermelden: betreft een aanmelding via kennisplatform, je naam en telefoonnummer.

 

Training assertiviteit en grenzen bewaken voor vrijwilligers (4 middagen)

Datum: Deze training bestaat uit 4 bijeenkomsten op maandag 22 oktober, 29 oktober, 5 november en 12 november van 13.30 – 15.30 uur.
Locatie:
Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg. De training vindt plaats in zaal Athos.
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Als vrijwilliger is het niet altijd makkelijk om je grenzen te bewaken. In deze training is er o.a. aandacht voor gesprekstechnieken, nee zeggen en weigeren, kritiek geven en ontvangen en omgaan met conflicten. Na deze training ben je beter in staat om je assertiever op te stellen binnen je vrijwilligerswerk.
Kosten: Geen. Er is plek voor 12 vrijwilligers.
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Indigo en verzorgd door Karin Dek, preventiewerker bij Indigo.

Aanmelden en meer informatie: j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727029.
Heb je vragen over de inhoud van de training? Dan ben je welkom om contact op te nemen met Karin Dek (06-13136576 / dek@indigozeeland.nl)  

 

Workshop Motiverende gespreksvoering

Datum: Dinsdagavond 23 oktober 2018. Tijd volgt.
Locatie: Goes (adres volgt).
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Ondersteun je in je vrijwilligerswerk mensen bij gedragsverandering, zoals gewoontes doorbreken of zelf initiatief nemen om... dat telefoontje te doen, contact te leggen, afspraken na te komen et cetera? Kun je de ander motiveren en hoe dan? Je krijgt in deze workshop informatie en we oefenen motiverende gesprekstechnieken als reflectief luisteren en open vragen stellen. Toepasbaar in elk gesprek.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Humanitas Scholingsgroep.

Aanmelden en meer informatie: scholingsgroephumzld@gmail.com. Graag vermelden: betreft een aanmelding via kennisplatform, je naam, telefoonnummer en de organisatie waar je vrijwilliger bent.

 

November 2018

Training Ziekenverzorging aan bed

Datum: Dinsdag 6 november 2018 van 13.30 uur – 15.30 uur
Locatie: Leliënlaan 1 in Vlissingen
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Onderwerpen die tijdens deze training aan de orde komen zijn: omhoog schuiven en draaien in bed, aan- en uitkleden in bed, eten in bed, wassen in bed, gebitsverzorging, bed verschonen terwijl de verzorgde in bed ligt, preventie en behandeling van doorligproblemen, informatie over hulpmiddelen en materialen.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Manteling en verzorgd door een ergo coach van Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530

 

Workshop Vacatureteksten schrijven

Datum: Vrijdag 16 november 2018 van 9.30 - 11.00 uur
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg
Voor: Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren
Inhoud: Een korte praktische workshop in een kleine groep. Je krijgt 10 tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst. Met inspirerende voorbeelden en uitwisseling van ervaringen onderling.  
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Welzijn Middelburg, vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig en verzorgd door Janneke.

Aanmelden en meer informatie: j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727 029 

 

Workshop Omgaan met emoties

Datum: Dinsdagmiddag 20 november 2018. Tijd volgt.
Locatie: Kantoor Humanitas, Lange Noordstraat 46 in Middelburg
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Afstand houden en toch nabij zijn. In je vrijwilligerswerk kom je in contact met mensen. Je geeft je tijd en aandacht. Als je te maken krijgt met mensen die verdriet hebben, of boos of angstig zijn, wordt er ook een beroep op je eigen emoties gedaan. Hoe ga je daar mee om? Hoe blijf je toch in gesprek met elkaar? Hoe voorkom je dat je er in meegezogen wordt? Op welke manier voelt de ander zich het beste gehoord?
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Humanitas Scholingsgroep.

Aanmelden en meer informatie: scholingsgroephumzld@gmail.com. Graag vermelden: betreft een aanmelding via kennisplatform, je naam, telefoonnummer en de organisatie waar je vrijwilliger bent.

 

Instap training Goed omgaan met dementie

Datum: Vrijdag 23 november 2018 van 14.00 tot 17.00 uur 
Locatie: Zeeuws Museum, Abdijplein in Middelburg
Voor: Vrijwilligers (en andere belangstellenden) met nog weinig ervaring met dementie. Dit is een instaptraining om kennis te maken met het onderwerp. De activiteit is niet bestemd voor mensen met al veel ervaring met dementie of mensen die zelf dementie hebben.
Inhoud: Wil je meer weten over dementie? Je krijgt in deze training informatie om goed om te gaan met mensen met dementie. Je leert in simpele stappen beter contact te maken als je een (on)bekende met dementie tegenkomt. Bijvoorbeeld op straat, in het park, in een winkel, tijdens je vrijwilligerswerk of op je werk. Je neemt deel aan de demonstratie-rondleiding Onvergetelijk Zeeuws Museum in Zeeuws Museum.
Dementie wordt volksziekte nummer 1. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt de ziekte, dus we krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Dat is soms zwaar, maar met een klein beetje moeite kunnen we veel voor elkaar betekenen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten. Alleen samen kunnen we Nederland dementievriendelijk maken.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door het Zeeuws Museum in samenwerking met het programma Samen dementievriendelijk. 

Aanmelden & meer informatie: 0118-653000 / rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl

 

Workshop Kennismaking met online enquête, quiz en polltools

Datum: Maandag 26 november van 13.30 tot 15.00 uur
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg, zaal Athos.

Voor: Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren
Inhoud: Wil je in jullie organisatie een vragenlijst verspreiden en de resultaten op een overzichtelijke manier in kunnen zien? Wil je bezoekers, leden, vrijwilligers over een onderwerp laten meedenken? Of wil je een evaluatieformulier verspreiden of een activiteit opleuken met een quiz? In deze workshop maak je kennis met verschillende online tools om gegevens te verzamelen en te analyseren, zoals enquête-, poll- en quiztools.
Kosten: geen
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden door Welzijn Middelburg, vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig.

Aanmelden & meer informatie:  j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727029.

 

Vragen over computergebruik & digitale media

Tijdens openingsuren van ZB (Kousteense dijk 7 in Middelburg) kun je terecht bij het Mediacentrum op de eerste verdieping voor vragen over de iPad of tablet, laptop, pc of smartphone. Heb je vragen over e-mail of krijg je steeds een foutmelding die je niet begrijpt? Wil je ontdekken wat het verschil is tussen lezen op een tablet, pc, e-reader of een smartphone? Heb je vragen over Facebook, Skype of je Wifi verbinding? Wil je een treinkaartje digitaal bestellen en printen? Met een beetje hulp kun je beter met de computer leren werken, e-books downloaden en nog veel meer. Deze dienst is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

Internet voor beginners

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet.
Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de cursus Klik & Tik. Deze
cursus helpt je gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden.
Je kunt de cursus thuis, maar ook onder begeleiding van medewerkers in de ZB (Kousteensedijk 7 in Middelburg) volgen. Daarnaast is het altijd mogelijk om tijdens openingstijden van ZB te oefenen in het Mediacentrum op de eerste verdieping. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in het instructielokaal op de eerste verdieping (behalve juli en augustus). De cursus Klik & Tik is gratis.
Heb je vragen? Neem dan contact op via e-mail media-educatie@dezb.nl of telefoonnummer 0118-654268.
 

 

E-learning

Graag attenderen we je op de mogelijkheid om online een training te volgen.

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers vinden en binden 
Leer met deze gratis online cursus van Vrijwilligerswerk Academie hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus.
Klik hier om naar de cursus te gaan.

Verantwoord alcohol schenken (IVA)
Dankzij de inzet van barvrijwilligers kunnen mensen na het sporten gezellig met elkaar genieten van een drankje en een hapje. Hartstikke goed en belangrijk werk! Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Daarnaast willen we alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. NOC*NSF heeft in samenwerking met sportbonden verschillende informatieve teksten, filmpjes en een test ontwikkeld om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te leren gaan. 
Klik hier om naar de instructie te gaan.

Diverse online cursussen via de Bibliotheek
Als lid van een Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. De cursussen volg je in je eigen tijd en tempo in een online cursusomgeving. De thema's zijn heel divers: balans tussen werk & thuis, blind en snel typen, presenteren, creatieve cursussen, taalcursussen. Neem eens een kijkje op de website van de online bibliotheek.

 

Training of workshop aanbieden in Kennisplatform?

Wil je als maatschappelijk betrokken ondernemer, maatschappelijke organisatie of vrijwilligersorganisatie (een aantal plaatsen voor) een training of workshop aanbieden in het Kennisplatform voor vrijwilligers? Neem dan s.v.p. contact op met vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig. 

Kennisplatform voor vrijwilligers

Het Kennisplatform voor vrijwilligers wil een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling, waardering, versterking en ontmoeting van vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren. 

Het is een samenwerkingsplatform: organisaties die workshops, trainingen en bijeenkomsten voor hun vrijwilligers aanbieden, stellen via het Kennisplatform plaatsen beschikbaar aan vrijwilligers van andere organisaties.
Daarnaast werft het vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (vrijwillige) gasttrainers om opleidingsactiviteiten voor vrijwilligers te verzorgen. 

De coördinatie van het Kennisplatform voor vrijwilligers ligt bij Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (Welzijn Middelburg), projectcoördinator is Janneke Nijssen-Heesakkers (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727029).

De stuurgroep van het Kennisplatform voor vrijwilligers bestaat uit Ron Benne (de Zonnebloem Middelburg-Veere), Franca Beirnaert (Zorgstroom), George Menges en Ria de Feijter (Humanitas), Nicolette Kölker (Manteling) en Janneke Nijssen-Heesakkers (Welzijn Middelburg).

HZ University of Applied Sciences en ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zijn samenwerkingspartner van het Kennisplatform voor vrijwilligers.