Ben jij vrijwilliger op Walcheren en wil je je ontwikkelen?

Ben je vrijwilliger op Walcheren, heb je behoefte aan meer kennis en vaardigheden en / of wil je ervaringen uitwisselen met andere vrijwilligers(organisaties)? Dan nodigen we je van harte uit om hieronder het aanbod van themabijeenkomsten, trainingen en workshops voor vrijwilligers te bekijken. Dit aanbod word je aangeboden door verschillende vrijwilligersorganisaties en ondernemers. Via ons online aanmeldformulier kun je je aanmelden en de voorwaarden lezen

Het is ook mogelijk om online trainingen te volgen, over diverse onderwerpen. Onderaan deze pagina vind je een aantal online trainingen.

We zijn ook benieuwd naar jouw leervragen. Over welke onderwerpen en thema's zou jij graag een workshop of training willen volgen? Laat het ons s.v.p. weten via een mailtje aan Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl).

Overzicht trainingen en workshops

Datum Activiteit
2 / 11

Lezing Eenzaamheid en isolement; mogelijkheden en ambities

8 / 11

Training Begeleiden van vrijwilligers
14 / 11

Training Herkennen en doorverwijzen laaggeletterdheid

25 / 11

Training 'Goed omgaan met dementie' - VOL

E-learning Bekijk ook het aanbod van online trainingen over diverse onderwerpen zoals onder meer grenzen stellen, empowerment, netwerk versterken, omgaan met emoties en vrijwilligers begeleiden.
Je vindt dit online trainingsaanbod onderaan deze pagina.
Computer Bekijk ook onderin de mogelijkheden bij vragen over computergebruik.
 

November 2017

Lezing Eenzaamheid en isolement; mogelijkheden en ambities

Datum: Donderdag 2 november 2017 van 14.30 tot 16.30 uur (aansluitend netwerkborrel)
Locatie: Hogeschool Zeeland
Voor: De lezing wordt aangeboden aan studenten Social Work van de Hogeschool Zeeland, maar belangstellenden en vrijwilligers van stichtingen en maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom om aan te schuiven.
Inhoud: Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam of leeft in een sociaal isolement. Anja Machielse gaat in op de achtergronden van eenzaamheid of sociaal isolement en op de mogelijkheden die er zijn om eenzaamheid aan te pakken. Prof. dr. Anja Machielse is bijzonder hoogleraar ‘Empowerment van Kwetsbare Ouderen’ aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij studeerde filosofie en is gepromoveerd in de sociale wetenschappen. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar kwetsbare ouderen. Belangrijke thema’s in haar werk zijn eenzaamheid, sociaal isolement en zingevingsvragen.
Aanmelden: Vul s.v.p. het online aanmeldformulier in, klik hier, of bel ons even op 0118-727027. Deelname is gratis, maar het is belangrijk om vooraf aan te melden. 
Meer informatie: Deze training wordt aangeboden vanuit het platform Lokale Aanpak Eenzaamheid Walcheren.

 

Training Herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden

Datum: Dinsdag 14 november van 13.30 -16.00 uur
Locatie: ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg in de Wim Hofmanzaal. Je kunt je melden bij de receptie.
Voor: Vrijwilligers (en beroepskrachten) van organisaties die met de doelgroep laaggeletterden (zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als anderstaligen) in aanraking komen.
Inhoud: Veel volwassenen kunnen niet (goed) lezen en schrijven. Ook jij en je collega’s komen deze mensen regelmatig tegen. Bij je aan de balie, in je bedrijf, in de sportkantine, bij je in de straat of naast je in de kerk. Niet of moeilijk kunnen lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Ga maar na: formulieren invullen, brieven schrijven, bijsluiters of werkinstructies lezen, een verhaaltje voorlezen aan de kinderen. Je moet er allemaal voor kunnen lezen en schrijven. Je kunt helpen!
Hoe? Door de signalen te herkennen, het bespreekbaar te maken en mensen door te verwijzen naar het Taalhuis Walcheren. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven schamen zich vaak. Zij hebben een duwtje in de rug nodig.
In deze interactieve training leer je meer over laaggeletterdheid, hoe je het herkent en hoe je het gesprek kunt aangaan. Je bent van harte welkom!
Aanmelden: Vul s.v.p. het online aanmeldformulier in, klik hier, of bel ons even op 0118-727029.
Door: Taalhuis Walcheren in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven

 

Training Begeleiden van vrijwilligers

Datum: De training bestaat uit 2 dagdelen op woensdag 8 en 22 november van 9.30 tot 12.00 uur. Voorwaarde om deel te nemen aan de training is dat je beide data aanwezig kunt zijn.
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg (zaal Athos)
Voor: Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren die zich binnen een vrijwilligersorganisatie bezig houden met het begeleiden van vrijwilligers
Inhoud: Begeleid je binnen jullie organisatie vrijwilligers? In deze training ga je actief aan de slag met onderwerpen als de introductieperiode van nieuwe vrijwilligers en feedback geven. Er worden verschillende gepreksvormen behandeld die je in kunt zetten voor de begeleiding van je vrijwilligers: werkoverleg, intervisie, supervisie, functionerings-, voortgangs-, beoordelings- en exitgesprekken. Er is aandacht voor het verschil in beoordelingsgesprekken gericht op ontwikkeling en gesprekken gericht op bijsturen. Personeelsfunctionaris Judith Sprangers van SWM verzorgt deze training voor jullie. Er is ruimte voor het uitwisselen van vragen en ervaringen uit jullie praktijk met de andere deelnemers aan de training. 
Aanmelden: Vul s.v.p. het online aanmeldformulier in, klik hier, of bel ons even op 0118-727027. Er is plaats voor 12 tot 15 personen. Deelname is gratis.
Meer informatie: Deze training wordt aangeboden door Stichting Welzijn Middelburg. Wil je meer informatie over de inhoud van de training, kun je terecht bij Judith Sprangers, SWM (j.sprangers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727020).

Training Goed omgaan met dementie - VOL

Datum: zaterdag 25 november van 14.00 tot 17.00 uur
Locatie: Zeeuws Museum, Abdijplein in Middelburg
Voor: Vrijwilligers (en andere belangstellenden)
Inhoud: Dementie wordt volksziekte nummer 1. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt de ziekte, dus we krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Dat is soms zwaar, maar met een klein beetje moeite kunnen we veel voor elkaar betekenen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten. Alleen samen kunnen we Nederland dementievriendelijk maken.
Het Zeeuws Museum organiseert in samenwerking met het programma Samen dementievriendelijk de publiekstraining Goed omgaan met dementie. In deze training leer je in simpele stappen beter contact te maken als je een (on)bekende met dementie tegenkomt. Bijvoorbeeld op straat, in het park, in een winkel of op je werk. Daarnaast ga je aan de slag met situaties uit de praktijk. De training (duur 2 uur met pauze) wordt verzorgd door twee trainers van het programma Samen dementievriendelijk. Na afloop van de training ontvang je het certificaat van Samen dementievriendelijk.
In het tweede deel van de middag, tijdens de demonstratie-rondleiding Onvergetelijk Zeeuws Museum, bekijken we met jou de collectie van het museum.

Aanmelden: Helaas is deze training vol. Op 17 maart 2018 vindt er weer een nieuwe training plaats. Belangstelling? Mail naar vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl
Door: Het Zeeuws Museum organiseert in samenwerking met het programma Samen dementievriendelijk deze publiekstraining.

 

 

Vragen over computergebruik & digitale media

Tijdens openingsuren van ZB (Kousteense dijk 7 in Middelburg) kun je terecht bij het Mediacentrum op de eerste verdieping voor vragen over de iPad of tablet, laptop, pc of smartphone. Heb je vragen over e-mail of krijg je steeds een foutmelding die je niet begrijpt? Wil je ontdekken wat het verschil is tussen lezen op een tablet, pc, e-reader of een smartphone? Heb je vragen over Facebook, Skype of je Wifi verbinding? Wil je een treinkaartje digitaal bestellen en printen? Met een beetje hulp kun je beter met de computer leren werken, e-books downloaden en nog veel meer. Deze dienst is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

Internet voor beginners

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet.
Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de cursus Klik & Tik. Deze
cursus helpt je gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden.
Je kunt de cursus thuis, maar ook onder begeleiding van medewerkers in de ZB (Kousteensedijk 7 in Middelburg) volgen. Daarnaast is het altijd mogelijk om tijdens openingstijden van ZB te oefenen in het Mediacentrum op de eerste verdieping. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in het instructielokaal op de eerste verdieping (behalve juli en augustus). De cursus Klik & Tik is gratis.
Heb je vragen? Neem dan contact op via e-mail media-educatie@dezb.nl of telefoonnummer 0118-654268.
 

 

E-learning

Graag attenderen we je op de mogelijkheid om online een training te volgen.

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers vinden en binden 
Leer met deze gratis online cursus van Vrijwilligerswerk Academie hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus.
Klik hier om naar de cursus te gaan.

Verantwoord alcohol schenken (IVA)
Dankzij de inzet van barvrijwilligers kunnen mensen na het sporten gezellig met elkaar genieten van een drankje en een hapje. Hartstikke goed en belangrijk werk! Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Daarnaast willen we alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. NOC*NSF heeft in samenwerking met sportbonden verschillende informatieve teksten, filmpjes en een test ontwikkeld om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te leren gaan. 
Klik hier om naar de instructie te gaan.

Diverse online cursussen via de Bibliotheek
Als lid van een Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. De cursussen volg je in je eigen tijd en tempo in een online cursusomgeving. De thema's zijn heel divers: balans tussen werk & thuis, blind en snel typen, presenteren, creatieve cursussen, taalcursussen. Neem eens een kijkje op de website van de online bibliotheek.

 

Training of workshop aanbieden in Kennisplatform?

Wil je als maatschappelijk betrokken ondernemer, maatschappelijke organisatie of vrijwilligersorganisatie (een aantal plaatsen voor) een training of workshop aanbieden in het Kennisplatform voor vrijwilligers? Neem dan s.v.p. contact op met vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig. 

Kennisplatform voor vrijwilligers

Dit aanbod van trainingen en workshops voor vrijwilligers is in 2015 in samenwerking opgezet door Manteling, Humanitas Thuisadministratie, Stichting Welzijn Middelburg, Zonnebloem Middelburg en Zorgstroom. De partners willen met het Kennisplatform een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling, waardering en versterking van vrijwilligers. Elke partner stelt een aantal trainingen, workshops of themabijeenkomsten voor eigen vrijwilligers, open voor vrijwilligers van andere organisaties. Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig van SWM betrekt daarnaast ook maatschappelijke betrokken ondernemers en vrijwilligersorganisaties die incidenteel een workshop of training(splaatsen) aan vrijwilligers aanbieden.

In 2017 hebben HZ University of Applied Sciences en ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zich aangesloten als samenwerkingspartner van het Kennisplatform voor vrijwilligers.