Ben jij vrijwilliger op Walcheren en wil je je ontwikkelen?

Voel je welkom!
Ben je vrijwilliger of vrijwilligerscoördinator op Walcheren? We nodigen je van harte uit om hieronder het aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten voor vrijwilligers te bekijken. Je vergroot je kennis en vaardigheden en ontmoet vrijwilligers van andere organisaties.

Deze opleidingsactiviteiten worden je aangeboden door verschillende vrijwilligersorganisaties en ondernemers, in de meeste gevallen zonder kosten. Het is ook mogelijk om online trainingen te volgen, over diverse onderwerpen. Dit aanbod vind je onderaan deze pagina.

Aanmelden en meer informatie
Bij iedere activiteit staan de contactgegevens om je aan te melden en voor meer informatie. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding van de aanbieder van de training. Het kan een aantal dagen duren voor je deze bevestiging ontvangt. Voor algemene vragen ben je van harte welkom om contact op te nemen met Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Voorwaarden
De aangeboden activiteiten (trainingen, workshops en bijeenkomsten) zijn voor vrijwilligers actief bij organisaties op Walcheren en voor vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden van organisaties die met vrijwilligers werken. 
Opgave voor een activiteit is niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, dan rekenen we op je komst. Mocht je onverwacht verhinderd zijn, meld je dan s.v.p. tijdig met opgaaf van reden af bij de aanbieder van de training.

Jouw leervragen
Deel je leervragen met ons! Over welke onderwerpen en thema's zou jij graag een workshop of training willen volgen? Laat het ons s.v.p. weten via een mailtje aan Janneke (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118 - 727029).

Overzicht trainingen en workshops

Datum Activiteit
23 / 5

Thema bijeenkomst Veiligheid en hygiëne

2 / 6

Workshop Omgaan met grenzen

7 / 6

Evenement Meet & Learn

15 / 6

Bijeenkomst over onbegrepen gedrag - geannuleerd

21 / 6

Bijeenkomst over zorgverzekeringsproblemen

27 / 6

Creatieve intervisie voor vrijwilligerscoördinatoren 

25 / 9

Training Communicatie

2 / 10

Interactieve lezing Zie mij - over de aanpak van eenzaamheid

E-learning Bekijk ook het aanbod van online trainingen over diverse onderwerpen zoals onder meer grenzen stellen, empowerment, netwerk versterken, omgaan met emoties en vrijwilligers begeleiden.
Je vindt dit online trainingsaanbod onderaan deze pagina.
Computer Bekijk ook onderin de mogelijkheden bij vragen over computergebruik.
 

We streven ernaar het aanbod regelmatig aan te vullen!

 

Mei 2018

 

Thema bijeenkomst Veiligheid en hygiëne

Datum: Woensdag 23 mei 2018 van 19.30 uur – 21.30 uur
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg 
Voor: Vrijwilligers en mantelzorgers
Inhoud: Tijdens deze informatieve avond krijg je informatie over onder meer verspreiding van bacteriën en virussen. Je leert hoe je de kans op besmetting kunt verkleinen door het nemen van de juiste hygiënemaatregelen op persoonlijk gebied, in het huishouden en bij bereiding van voedsel.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze bijeenkomst wordt aangeboden door Manteling en verzorgd door William Weezenbeek van de GGD.

Aanmelden & meer informatie: info@mantelingwalcheren.nl / 0118-553530

 

Juni 2018

 

Workshop Omgaan met grenzen

Datum: Zaterdag 2 juni 2018 van 9.30 tot 12.30 uur
Locatie: Hotel Terminus, Stationsplein 1 in Goes
Voor: Vrijwilligers
Inhoud:  Hoe ga je er als vrijwilliger mee om als er veel van je gevraagd wordt? Hoe bewaak je je grenzen? In deze workshop wordt ingegaan op de verschillende manieren waarop je met grenzen kunt omgaan. Heldere grenzen, zowel op organisatorisch als relationeel gebied kunnen vrijwilligers een belangrijke ondersteuning geven in hun werk. Grenzen vervagen soms door overbelasting, te grote betrokkenheid, onduidelijke taakverdeling of afspraken, verschillende verwachtingen en grensoverschrijdend gedrag. Het is van belang de grenzen van het werk en jezelf voor ogen te houden en te leren de grens aan te geven.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Humanitas en begeleid door Willem Maul.

Aanmelden & meer informatie: tot 21 mei per mail via scholingsgroephumzld@gmail.com
Graag vermelden: betreft een aanmelding via kennisplatform, je naam, telefoonnummer en de organisatie waar je vrijwilliger bent.

 

Evenement Meet & Learn

Datum: Donderdag 7 juni 2018 van 16.00 - 20.30 uur 
Locatie: HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen
Voor: Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren
Inhoud: Ben je vrijwilliger of vrijwilligerscoördinator op Walcheren? Dan nodigen we je van harte uit voor "Meet & Learn", een evenement waar je twee workshops kunt volgen en vrijwilligers ontmoet van verschillende organisaties. We hebben een afwisselend programma voor jullie samengesteld met medewerking van enthousiaste trainers die (vrijwillig) een workshop verzorgen. Er zijn 12 verschillende workshops met gevarieerde thema's zoals onder meer: mindfulness, persberichten schrijven, fondsenwerving, assertiviteit en grenzen bewaken, luisteren, kwaliteiten en uitdagingen, enquête tools en activiteiten organiseren. Tijdens het eten (soep en broodjes) is er volop gelegenheid om onderling ervaringen uit te wisselen over jullie vrijwilligerswerk.
Bekijk hier het volledige programma en de omschrijvingen van de workshops.
Kosten: 5 euro
Aangeboden door: Dit evenement wordt georganiseerd door het Kennisplatform voor vrijwilligers en wordt mogelijk gemaakt door HZ University of Applied Sciences, Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (Welzijn Middelburg) en alle trainers die (op vrijwillige basis) aan dit evenement meewerken.

Aanmelden en meer informatie: klik s.v.p. hier voor informatie over aanmelden

 

Bijeenkomst over zorgverzekeringsproblemen

Datum: Donderdag 21 juni 2018 van 19.30 - 20.30 uur.
Locatie: Volderijlaagte 1
Voor: Vrijwilligers die mensen met schulden helpen zijn van harte welkom!
Inhoud: Tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers van SchuldHulpMaatje geeft de Zorgverzekeringslijn informatie. De Zorgverzekeringslijn geeft gratis advies aan inwoners over zorgverzekeringsschulden en het afsluiten van een zorgverzekering. Zij trainen vrijwilligers om zorgverzekeringsproblemen te voorkomen en op te lossen. Ze geven uitleg over wanbetalersregeling en onverzekerdenregeling en bieden daarnaast praktische handvatten.
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze bijeenkomst wordt aangeboden door SchulpHulpMaatje en de Zorgverzekeringslijn.
Aanmelden & meer informatie: via coordinatormiddelburg@gmail.com

 

 

Creatieve intervisie voor vrijwilligerscoördinatoren

Datum: Woensdag 27 juni 2018 van 9.30 tot 11.30 uur
Locatie: Atelier van Gerdi Zwaan, Schuitvlotstraat 24B in Middelburg. Kom je met de fiets? Parkeer je fiets dan s.v.p. bij de Oostkerk. Als je met de auto komt: gratis parkeren op Ramsburg.
Voor: Vrijwilligerscoördinatoren 
Inhoud: Bij intervisie help je collega´s in hetzelfde vakgebied door met elkaar mee te denken over vraagstukken in het werk. Dat gaan we deze ochtend ook doen: je ontmoet collega vrijwilligerscoördinatoren en je helpt elkaar door mee te denken over lastige situaties die je in je rol als coördinator tegenkomt. Dit intervisiegesprek combineren we met een creatieve activiteit: je gaat lekker aan de slag met een blok klei, je maakt kennis met dit mooie materiaal. Inspireer jezelf en elkaar!
Kosten: Geen. Er kunnen maximaal 10 vrijwilligerscoördinatoren meedoen.
Aangeboden door: Deze workshop wordt aangeboden en verzorgd door kunstenares Gerdi Zwaan (Sculptural Ceramics) en trainster Ria de Feijter (Humanitas Scholingsgroep).

Aanmelden en meer informatie: j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727029

 

September 2018

 

Training Communicatie

Datum: Dinsdag 25 september 2018 van 8.30 uur - 12.30 uur
Locatie: Zorgstroom, Breestraat 15 in Middelburg. Gratis parkeren op Ramsburg, vanaf daar is het nog 10 minuten lopen. De training vindt plaats in zaal Zilver- Stormmeeuw.
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: Communicatie is een begrip waar veel onder valt, van luisteren, tot vragen stellen, tot voor jezelf opkomen, feedback geven... In deze training gaan we oefenen met communicatie en kijken we naar de ervaringen die je hier als vrijwilliger mee hebt. Door over je eigen ervaringen te kunnen nadenken en uit te wisselen, kun je echt tot nieuwe inzichten komen over hoe je met een zorgvrager of collega's in de zorg kun praten. Je hoeft niets te kennen of te kunnen, want de ervaring met communicatie hebben we allemaal.
Kosten: Geen
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Zorgstroom.

Aanmelden & meer informatie: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118-684000

 

Oktober 2018

 

Interactieve lezing Zie mij - over de aanpak van eenzaamheid

Datum: Dinsdag 2 oktober 2018 van 13.30 - 16.00 uur
Locatie: Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg
Voor: Vrijwilligers
Inhoud: In de week tegen de eenzaamheid geef ik een interactieve lezing over de aanpak van eenzaamheid. Binnen je vrijwilligerswerk kom je misschien regelmatig in aanraking met mensen die zich eenzaam voelen. Ik zeg misschien, want hoe weet je of iemand wel of niet eenzaam is? Wie zijn die mensen, wat zijn de gevolgen van je eenzaam voelen en wat kun jij als vrijwilliger betekenen voor iemand die eenzaamheid ervaart. Deze vragen worden beantwoord in de interactieve lezing ‘Zie Mij’. We gaan met stellingen aan de slag en bekijken met elkaar wat jij of jouw organisatie kan doen bij de aanpak van eenzaamheid.
Kosten: Geen.
Aangeboden door: Deze training wordt aangeboden door Het Aandachtshuis

Aanmelden & meer informatie: uiterlijk 25 september via jeanine@aandachtshuis.nl / 06-42666507. Graag vermelden: betreft een aanmelding via kennisplatform, je naam en telefoonnummer.

 

Vragen over computergebruik & digitale media

Tijdens openingsuren van ZB (Kousteense dijk 7 in Middelburg) kun je terecht bij het Mediacentrum op de eerste verdieping voor vragen over de iPad of tablet, laptop, pc of smartphone. Heb je vragen over e-mail of krijg je steeds een foutmelding die je niet begrijpt? Wil je ontdekken wat het verschil is tussen lezen op een tablet, pc, e-reader of een smartphone? Heb je vragen over Facebook, Skype of je Wifi verbinding? Wil je een treinkaartje digitaal bestellen en printen? Met een beetje hulp kun je beter met de computer leren werken, e-books downloaden en nog veel meer. Deze dienst is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

Internet voor beginners

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet.
Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de cursus Klik & Tik. Deze
cursus helpt je gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden.
Je kunt de cursus thuis, maar ook onder begeleiding van medewerkers in de ZB (Kousteensedijk 7 in Middelburg) volgen. Daarnaast is het altijd mogelijk om tijdens openingstijden van ZB te oefenen in het Mediacentrum op de eerste verdieping. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in het instructielokaal op de eerste verdieping (behalve juli en augustus). De cursus Klik & Tik is gratis.
Heb je vragen? Neem dan contact op via e-mail media-educatie@dezb.nl of telefoonnummer 0118-654268.
 

 

E-learning

Graag attenderen we je op de mogelijkheid om online een training te volgen.

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden. Dit is één van de zes trainingen die Humanitas online aanbiedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in heel Nederland.
Klik hier om naar de training te gaan.

Vrijwilligers vinden en binden 
Leer met deze gratis online cursus van Vrijwilligerswerk Academie hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus.
Klik hier om naar de cursus te gaan.

Verantwoord alcohol schenken (IVA)
Dankzij de inzet van barvrijwilligers kunnen mensen na het sporten gezellig met elkaar genieten van een drankje en een hapje. Hartstikke goed en belangrijk werk! Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Daarnaast willen we alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. NOC*NSF heeft in samenwerking met sportbonden verschillende informatieve teksten, filmpjes en een test ontwikkeld om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te leren gaan. 
Klik hier om naar de instructie te gaan.

Diverse online cursussen via de Bibliotheek
Als lid van een Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. De cursussen volg je in je eigen tijd en tempo in een online cursusomgeving. De thema's zijn heel divers: balans tussen werk & thuis, blind en snel typen, presenteren, creatieve cursussen, taalcursussen. Neem eens een kijkje op de website van de online bibliotheek.

 

Training of workshop aanbieden in Kennisplatform?

Wil je als maatschappelijk betrokken ondernemer, maatschappelijke organisatie of vrijwilligersorganisatie (een aantal plaatsen voor) een training of workshop aanbieden in het Kennisplatform voor vrijwilligers? Neem dan s.v.p. contact op met vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig. 

Kennisplatform voor vrijwilligers

Het Kennisplatform voor vrijwilligers wil een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling, waardering, versterking en ontmoeting van vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren. 

Het is een samenwerkingsplatform: organisaties die workshops, trainingen en bijeenkomsten voor hun vrijwilligers aanbieden, stellen via het Kennisplatform plaatsen beschikbaar aan vrijwilligers van andere organisaties.
Daarnaast werft het vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (vrijwillige) gasttrainers om opleidingsactiviteiten voor vrijwilligers te verzorgen. 

De coördinatie van het Kennisplatform voor vrijwilligers ligt bij Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (Welzijn Middelburg), projectcoördinator is Janneke Nijssen-Heesakkers (j.heesakkers@welzijnmiddelburg.nl / 0118-727029).

De stuurgroep van het Kennisplatform voor vrijwilligers bestaat uit Ron Benne (de Zonnebloem Middelburg-Veere), Franca Beirnaert (Zorgstroom), George Menges en Ria de Feijter (Humanitas), Nicolette Kölker (Manteling) en Janneke Nijssen-Heesakkers (Welzijn Middelburg).

HZ University of Applied Sciences en ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zijn samenwerkingspartner van het Kennisplatform voor vrijwilligers.